Späť k newsroom
Konsolidačný balíček
Zistite viac
Mailchimp - subscribe form sidebar

Accace v eTrend: Daň z prenájmu pôdy

23 novembra 2016

Nájdete aj na eTREND

Accace odpovedá na dotazy čitateľov eTRENDu v poradni

Tento rok som darovacou zmluvou zdedila ornú pôdu, ktorú užíva poľnohospodársky podnikateľ. Mám s ním uzatvorenú riadnu zmluvu o prenájme pôdy na 10 rokov. Daň z nehnuteľnosti za mňa platí on, ja dostávam  len nájomné. Mám povinnosť podať daňové priznanie?

Odpovedá Peter Pašek, Managing Director & Partner, Accace Slovakia

Príjem z prenájmu ornej pôdy sa považuje za príjem z prenájmu v súlade s §6 ods. 3 Zákona o dani z príjmov (ďalej len “ZDP”). Berte prosím na vedomie, že v súlade s §9 ods. 1 písm. g) ZDP sú od dane oslobodené príjmy z prenájmu a príjmy z príležitostných činností ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 EUR, pričom ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu.

Neuvádzate, či okrem predmetného príjmu poberáte aj iné druhy príjmov, vychádzame teda z predpokladu, že nie. Všeobecne platí, že daňové priznanie k dani z príjmov FO za zdaňovacie obdobie 2016 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2016 presiahnu sumu 1901,67 EUR. Keďže zdaniteľným príjmom sa v súlade s §2 písm. h) ZDP rozumejú príjmy ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane oslobodené, tak povinnosť podania daňového priznania by vám vznikla pokiaľ by ročný príjem z prenájmu presiahol sumu 2401,67 eur (1901,67 + 500). Vychádzame pritom z predpokladu, že iný zdaniteľný príjem okrem príjmu z daného prenájmu za rok 2016 nedosiahnete a súčasne, že nedosiahnete ani tzv. príjmy z príležitostných činností. Daňové priznanie sa podáva na daňovom úrade, na pobočke daňového úradu alebo na kontaktnom mieste daňového úradu.

Z dôvodu prenájmu ornej pôdy, t.j. pozemku vám v súlade s §49a ods. 2 ZDP nevzniká registračná povinnosť na daňovom úrade.

Daň z nehnuteľnosti

Čo sa týka dane z nehnuteľností chceli by sme vás upozorniť, že daňovníkom dane z pozemkov je nájomca, ak nájomný vzťah k pozemku trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a nájomca je zapísaný v katastri, resp. má v nájme pozemky spravované Slovenským pozemkovým fondom alebo má v nájme náhradné pozemky osoby, ktorej boli pridelené na obhospodarovanie náhradné pozemky vyčlenené z pôdneho fondu užívaného právnickou osobou až do vykonania pozemkových úprav.

Konsolidačný balíček
Zistite viac
[Pop-up][MC] Zmeny v DPH a ich vplyv na e-commerce SK | eBook
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram